23 august 1944- calea spre comunism


23 august 1944- calea spre comunism

În data de 23 august 1939 Rusia și Germania semnau un pact ce prevedea o anexă secretă ce viza anexarea Basarabiei de către ruși. Urma o înțelegere între Hitler și Stalin prin care se împărțea Europa după bunul plac și peste dorința de libertate a popoarelor lumii.

Tratatele de pace și care fixau frontierele de după primul război mondial aveau să fie încălcate.

România avea să fie prinsă la mijloc și obligată să intre într-un conflict armat pe care nu și-l dorea.

În vara lui 1940 URSS avea să invadeze Basarabia, iar puțin mai târziu jumătate din Ardeal și sudul Dobrogei aveau să ajungă la Ungaria și Bulgaria. Totul s-a făcut sub presiunea armată a Germaniei și Rusiei, în condițiile în care regimul politic condus de Carol al II-lea și-a dovedit eșecul pe plan intern.

Regimul lui Carol al II-lea colapsează și regele este forțat să fugă din țară. Românii l-au fugărit cu gloanțe pe cel care își trădase țara și nu a știut să o țină unită.

În aceste condiții mareșalul Antonescu este scos de sub arest și pus să conducă țara.

Acesta a trecut la măsuri de organizare militară, economică și administrativă pentru ca în 1941 să treacă Prutul.

Armata română avea să lupte până pe 23 august 1944 pe frontul de est.

Înfrângerea armatei germane se apropia iar trupele sovietice erau la granița țării. Exista riscul major ca România să mute războiul pe propriul teritoriu, lucru care ar fi produs mari pierdere umane și materiale.

Antonescu dorea pacea și un armistițiu, dar încheiat cu americanii, francezii, englezii, nu cu imperiul sovietic al răului. Acesta nu a fost acceptat, occidentalii au lăsat România pradă regimului răului.

Regele Mihai I,

 » sursa: www.1859.EU

Articole recente